Zekât zenginin malındaki hakkıdır fakirin. Malınızı azaltmayacağı hatta kat kat artıracağı onlarca ayet ve hadis ile vaat edilmiş fevkalade bir ibadettir. Ülkemizde her ne kadar Ramazan ayında vermek adet haline gelmişse de senenin her zamanında yapılabilecek, toplumsal birliğin, kardeşliğin ve kalpleri birbirine ısındırmanın en güzel örneğidir.
Bağışladığınız zekâtları Kur’an-ı Kerim'de belirtilen; fakirler, yoksullar, borçlular, yolcular, Allah yolunda ilim öğrenenler için acil yardım, öğrenci destekleme, gıda kolisi, bayramlık, iftar, ilaç dağıtımı, yetim bağış, yetim eğitim merkezi, yetim hâmilik programlarımızla ülkemizde ve mazlum coğrafyalarda bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

Kimler Zekat Vermelidir?
Belli bir zenginlik düzeyine ulaşan kişiler ihtiyacından arta kalan malının kırkta birini her yıl zekat olarak verir. Bunun için de belli mallarda belli zenginlik ölçüleri belirlenmiştir ve buna nisap denir. Doğal ihtiyaçları dışında 80 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olur. Bu maddi değer üzerinden bir yıl geçtiğinde malı nisap altına düşmediyse, ihtiyaç fazlası tüm malının kırkta birini hesaplayarak zekatını verir. Hür, akıllı, buluğ çağına ermiş bir Müslüman, tam mülkiyet (Malın fiilen elinde veya onun tasarrufu altında bulunması), nema (bir malın artması, çoğalması), ihtiyaç fazlası olma (Zekata tabi malın temel ihtiyaç maddelerinin dışında olması), nisap (Zengin olmanın asgari sınırı veya asgari zenginlik ölçüsü) ve yıllanma (Malın üzerinden bir yıl geçmesi yani havelanü’l-havl oluşması) şartlarını taşıyorsa zekat vermekle mükelleftir.
Zekat Ne Kadar Verilir?
Zekat, bir farz ibadet olduğu gibi İslam’ın beş temel esasının da üçüncüsüdür. Zekat verecek Müslümanlar zekatın usul ve adabına uydukları kadar hak terazisini de bilmelidirler. Kişi, zekata tabi olan malını hesaplayarak kırkta birini (yüzde 2.5) yoksula verir. İsteyen kişi kırkta birinin üzerinde de zekat verebildiği gibi kırkta birlik bölüm asgari tutardır, altı verilemez.
